טראומה בתאונות דרכים

אם אתם רוצים לדעת עוד בנושא טראומה בתאונות דרכים השאירו פרטים והכתב שלנו יחזור אליכם

מאת: אביבית אייזקסון

משברים וטראומות הם חלק בלתי-נפרד מחיי היומיום שלנו, ויש להם השלכות במישור הלאומי, המשפחתי והאישי. חוויות טראומתיות מערבות פעמים רבות תחושה של איום על החיים או על הביטחון האישי, אך לא בהכרח ייגרם נזק פיזי על מנת שתיווצר טראומה.

טראומה נפשית היא פגיעה אשר יש לה השלכות על תפקודו של האדם. ההשפעה שיש לטראומה על כל אחד (פוסט טראומה) תלויה בחומרת האירוע ובחוסנו של מי שנפגע וקשה לצפות אותה מראש.

תאונת דרכים טראומה שרבים חווים ומקומה של המצלמה בעקבות ככלי טיפולי

הספרות מדברת על מספר מאפיינים בולטים שיכולים להשפיע על התהוות של טראומה בעקבות אירועים שונים בניהם:

האירוע או המצב שנקלעים אליו קורה באופן מפתיע. את ההפתעה מלווה תחושה של אימה. האדם נמצא בעמדה פאסיבית וישנה תחושה של חוסר אונים. האדם נתון בסערת רוחות ובמצוקה. החוויה איננה ניתנת ל"עיכול" ולרוב מי שחווה את האירוע נמצא בהלם בשלבים שונים של ההתרחשות ולאחריה.

פרויד מתייחס לאירועי טראומה כאשר הדגש מבחינתו הוא על חווית ותחושת האימה שאוחזת בפרט. לדבריו  שימוש במילים  אימה, פחד וחרדה בצורה "חופשית" ובזילות מפחיתה מהחשיבות ומהמשמעות ולכן מבקש לתת נקודת מבט או הסבר על המילים וההקשר שלהם לדוגמא:

חרדה , מתארת מצב מסוים של ציפייה לסכנה או מצב של התכוננות לה, גם אם היא אינה ידועה. ואילו פחד , כאן נדרש דבר מסוים ממנו פוחדים. לעומתם אימה, זהו  השם שאנו נותנים למצב שבו אדם נקלע לסכנה מבלי שהיה מוכן לכך. הדבר מדגיש את גורם ההפתעה

בכתבה זו נדבר על טראומה מתאונת דרכים.  טראומה זו עלולה להיות קשה ביותר. אחד הדברים הבולטים במקרה של תאונת דרכים הוא המהירות שבה תאונת דרכים מתרחשת. שניות בודדות ולעיתים אף פחות מכך, ומצד שני גודל הפגיעה האפשרית וההשלכות שיש לכך לאחר מכן שיכולים להיות עצומים. טראומה בעקבות תאונת דרכים יכולה להופיע גם לאחר תאונה שאין עמה פגיעה גופנית. עשויים להיות בה האלמנטים של ההפתעה וההלם שבעקבותיהם מתערערת תפיסה של העולם כמקום בטוח. בתאונות דרכים שבהן האדם נפגע פגיעה משמעותית, ישנן השלכות של שיבוש מערך החיים מבחינת התפקוד בעבודה, במשפחה וכו'. לעיתים ישנו אשפוז ארוך בבית חולים, פגיעה ארוכת טווח בגוף וגם התמודדות עם השלכות כלכליות. במקרים מסוימים של טראומה בעקבות תאונת דרכים הסיבות והקושי להתמודד מתקיימים בעקבות מראות של אנשים אחרים שנפגעו, לעיתים פגיעות קשות ועד מקרים של מוות.

בגיל 13 (לפני כ- 32-  שנים) הייתי מעורבת בתאונת  דרכים בצומת הבונים . כחודש לפני  התאונה ביקשתי העברה לכיתה בה הייתה חברת ילדות מגיל גן וזה בעצם הציל את חיי. הייתי באוטובוס שעבר את מסילת הרכבת לפני האוטובוס שלא שרד והזוועות ניגלו לעינינו.

על מנת להחלים מהטראומה הנפשית שנגרמה, יש להתעמת ולפתור את אותם רגשות בלתי נסבלים וזיכרונות, אחרת הם יחזרו שוב ושוב, ללא שליטה. לכן הטיפול בטראומה כולל עיבוד של אותם רגשות וזיכרונות, למידה כיצד לווסת את הרגשות רבי העוצמה, כמו גם בנייה או בנייה מחדש של היכולת לבטוח באנשים אחרים. ישנן גישות שונות לטיפול בטראומה, אך כולן סובבות סביב אותם מרכיבים, המהותיים להחלמת האדם.

באותה תקופה שבה הייתה התאונה הטרגית  החל סיפור האהבה שלי עם המצלמה. בחרתי לראות את העולם דרך העדשה שלי בצורה היפה ביותר. היה מאוד קשה לילדה בת 13 להכיל את המציאות והתחלתי להסתובב עם מצלמת פילים פוקט ולתעד מצבים יפים בחיים. זו הייתה ההישרדות הפנימית שלי. בחרתי להסתכל על העולם כפי שרציתי .הבנתי שאני בוחרת את המציאות וההרגשה שבה אני רוצה להיות כבר בגיל הזה. מאז…. בתקופת בצבא למדתי צילום בתל אביב והתחלתי לעבוד בעיתונות ובסוכנויות דוגמנות בצילום בוקים לדוגמנים. מהר מאוד פתחתי סוכנות משלי .

בעידן הדיגיטלי, המצלמה מאפשרת ביטוי אישי מהיר, אותנטי, יצירתי, ובעל יכולת טיפולית. זמינותן של מצלמות הסטילס והווידאו בעידן הטלפון החכם, והיכולות האינסופיות הטמונות בכלי ביטוי אלו, מאפשרות לבחון מציאות אישית וכללית, ולטפל במצבי משבר וקונפליקטים.

אביבית אייזקסון-צלמת

קישור לדף פייס https://www.facebook.com/avivitisaacson

רוצים לדעת עוד? פצחו באגוז חדשות או באגוז בלוג עוד ידע!

רוצים להגיב?

Facebook
Telegram
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Agoz מפצח לך ידע
Agoz מפצח לך ידע