מכורים לריגוש: קורונה והשפעתה על התמכרויות אצל אנשים בעלי הפרעת קשב וריכוז

אם אתם רוצים לדעת עוד בנושא מכורים לריגוש: קורונה והשפעתה על התמכרויות אצל אנשים בעלי הפרעת קשב וריכוז השאירו פרטים והכתב שלנו יחזור אליכם

תקופת משבר הקורונה שחוגגת את יום הולדתה הראשון בעוד מספר שבועות מתאפיינת בתקופה מלאת שינויים בחיי כולנו, הסתגלויות לאורח חיים חדש בזמן קצר ואתגרים שאף אחד לא יכול היה להכין אותנו אליהם מבעוד מועד. 

תופעות רבות ומגוונות הופיע עקב התמודדות עם תקופה זו, אשר ניצפו בהיקף רב מימדי ובתרבויות שונות ברחבי העולם המערבי. הריחוק החברתי, המגבלות הרבות שהושמו לצורך שמירה על בריאותנו עקב התקפתו של וירוס מזן לא מוכר לרוב, התמודדות עם הגבלת חופש התנועה והדרישה החוזרת להימנע ממגע אנושי עם הקרובים אלינו, הציפו את נפש האדם באופנים שונים, שטרם אנו יודעים לגבי השפעותיהם בטווח הרחוק. 

הקשר בין אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז עם ביטוייה השונים והמורכבים אצל מבוגרים, לבין נטייה להתמכרויות אצל בוגרים, נידון עד כה מעט בספרות המקצועית. זאת בין השאר, מאחר ועדיין נוטים אנשי המקצוע להתייחס להפרעת קשב וריכוז כאל הפרעה שבעיקר מופיעה אצל ילדים ונוער, זאת למרות שידוע על פי כל התיאוריות עד כה שאין היא נעלמת עם ההתבגרות והגדילה אלא במקרה הטוב רק משנה את האופן בה באה לידי ביטוי. 

כידוע הפרעת קשב וריכוז יכולה לאתגר את האדם הבוגר בתחומים שונים של חייו, לפגוע בתפקוד הלימודי והתעסוקתי שלו, לאתגר את היחסים החברתיים שלו ובפרט את היחסים הזוגיים שלו, יחד עם זאת, במידה ויש מודעות ויכול לנהל אותה נכון, יכולה להוות את המנוף ליצירתיות שלו, לייחודיות מחשבתו, תפוקה רבה בשל יכולות הייחודיות רק לאנשים עם הפרעת קשב וריכוז. 

השוני בין אנשים המתמודדים עם הפרעת קשב נובע מאישיותם, הסביבה התומכת שלהם, המודעות שלהם, ולעיתים גם תהליך הכולל עזרה מקצועית. 

אני לא אתייחס הפעם למרכיב הביולוגי והנוירולוגי שנידון רבות בהקשר של הפרעות קשב וריכוז במקומות שונים בספרות ולו רק כי במקצועי אני פוגשת אנשים רבים הסובלים מהפרעת הקשב בין אם מאובחנים או טרם, ועובדת עימם בטיפול פסיכותרפי בלבד. 

אין זה בא לבטל בשום אופן שום טיפול אחר אלא להציע את נקודת מבטי על העניין מתוך הידע והניסיון המקצועי שברשותי.

לרוב הספרות מדגישה את העובדה שהנטייה להתמכרויות של אנשים הסובלים מהפרעת קשב אינה נובעת מההפרעה עצמה באופן ישיר אלא במקרים רבים מההשלכות העקיפות שנובעות ממנה, ויותר מהכל ההתייחסות הלא יעילה של הסביבה של האדם המאובחן כלפי ההפרעה, מתוך חוסר ידע לעיתים, לעיתים אחרות בשל חוסר מודעות, או חוסר יכולת הכלה בשל קושי אישי של האחר. במאמר זה אני רוצה לשים דגש על הביטויים של הפרעת הקשב שעשויים להוביל אדם לחיפוש אחר מילוי צרכי ההפרעה שלו והנטייה שלו להתמכר אל אלו דווקא בתקופת הקורונה. 

אחד המאפיינים הבולטים ביותר של אדם עם הפרעת קשב וריכוז הוא הצורך המתמיד בגירויים אשר גורמים לו לריגוש גבוה, זאת ניתן לראות בהתנהגויות אימפולסיביות, בקפיצה מעיסוק לעיסוק בלי לסיים אף אחד מהם לעיתים, הצורך להתרגש בהתחלות חדשות שפג מהר ובאותה עוצמה כפי שהגיעה ובאי שקט שצופה יכול לחוות מהצד. 

תקופת הקורונה התאפיינה בעיקר בסגרים ומגבלות רבות, שהקשו על כולנו, ואל אלו מאיתנו עם הפרעת קשב הרבה יותר, הביאה עימה עלייה בעיסוקים שלרבים יכלו להראות כמו התחלה של התמכרות. אחת מההתנהגויות הנפוצות היא עיסוק במיניות, מסכים (של מבוגרים), ושופינג אונליין שהיה מונח באופן כה זמן על אותם המסכים שתמיד מספקים את רמת הריגוש הדרושה באופן המהיר והזמין ביותר, כמו גם בלתי תלוי באחר. 

בני ובנות זוג של המאובחנים עם הפרעות הקשב דיווחו על חרדה רבה שמה נדמה להם שזוגם הופך למכור, עוד יותר משהיה קודם לאותם גירויים.  

הקשר הוא פשוט, כאשר הסביבה החיצונית למילוי הצרכים הטבעיים עבור אדם עם הפרעת הקשב מוגבלת, הצורך כמובן אין הוא מפסיק להתקיים ולכן המילוי שלו הופך להיות בצורות הזמינות לאדם בתוך המרחב המוגבל שהתירו לו התקנות. 

יחד עם זאת אני נוטה להרגיע את המודאגים, שנחזור לשגרה, כולנו נשמח למצוא את הסיפוק באופנים המגוונים שידענו טרם הקורונה ואף אחד לא יסתפק במה שלא הייתה לו ברירה ונאלץ להסתגל אליו בשנה האחרונה.  

לסיום עצה ל"מכור בפוטנציאל״  ולבן/בת זוגו המוטרדת, יש להבין ולזהות את הצורך שעליו עונה העיסוק החזרתי שמעסיק זמן רב מהיום, האם זה בריחה מחששות? האם זה צורך בסיפוק מיידי של הריגוש שאין מקבלים ביציאה למקום העבודה, הספורט הקבוצתי שמעסיק עד כה או משעמום של שגרת הסגר? 

כאשר נזהה את הצורך נהיה רגישים אליו ונוכל יחד עם הקרובים אלינו לחשוב על עוד דרכים מגוונות לספקו, מתוך הבנה ואמפטיה וללא שיפוט או כעס כלפי הצורך הטבעי של האדם גם אם נראה לנו לא הגיוני או מוגזם.

ענת בן סלמון,ענת בן סלמון, פסיכוטרפיסטית מומחית ומדריכת הורים ומשפחה בכירה. עוסקת בתחום היחסים והטיפול הנפשי מזה כ 15 שנה.

ענת סלמון תקח חלק במיזם "הקול בקשב 2" עם ההרצאה: "להקשיב להתמכרות – התמכרויות אצל מבוגרים" בתאריך 10/2 ב  zoom. ההרצאה ללא תשלום ובהרשמה מראש בקישור: https://lp.vp4.me/cwhi

רוצים להגיב?

Facebook
Telegram
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Agoz מפצח לך ידע
Agoz מפצח לך ידע